Okul öncesinde, sınıf mevcudundaki sınır kaldırıldı
26 Temmuz 2014’te yayımlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, üzerinden bir yıl geçmeden 25 Haziran 2015 tarihi itibariyle değişti.
Değişikliklerden biri çok ilginç:
Eski hali:
b) Bir gruptaki çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır. Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulur. Ancak, her bir grubun azami çocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. Tek ana sınıfı ve uygulama sınıflarında ise sınıf kapasitesi dikkate alınarak çocuk sayısı 25’e kadar çıkarılabilir. Eğitim ve öğretim yılı içinde çocuk sayısı 10’un altına düşen gruplar öncelikli olarak diğer gruplarla birleştirilir. Bunun mümkün olmaması durumunda bu gruplar eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar eğitimine devam eder.
Yeni Hali:
b) Bir gruptaki çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır. Ancak talep olması ve okulun imkanlarının yeterli olması halinde çocuk sayısı artırılabilir. Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulur. Ancak, her bir grubun azami çocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. Eğitim ve öğretim yılı içinde çocuk sayısı 10’un altına düşen gruplar öncelikli olarak diğer gruplarla birleştirilir. Bunun mümkün olmaması durumunda bu gruplar eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar eğitimine devam eder.
Yapılan değişikliğin;
Tek ana sınıfı ve uygulama sınıflarında ise sınıf kapasitesi dikkate alınarak çocuk sayısı 25’e kadar çıkarılabilir.
Hükmü çıkarıldı.
Yerine;
Ancak talep olması ve okulun imkanlarının yeterli olması halinde çocuk sayısı artırılabilir.
Hükmü getirildi.
Burada sınıf mevcuduna maksimum sınırlaması konulmaması demek keyfiyettin yolunu açmak demektir.
Daha önce yani halihazırdaki uygulamalarda tek şubeli olmayan okullarda bile genellikle bir şubedeki öğrenci sayısı 25’i geçmekteydi. Bu konuda bir çok şikayet söz konusu idi.
MEB bu düzenleme ile bu şikayetlerle ilgili okul idarelerini rahatlatırken eğitim kalitesinin düşüşüne yol açacak bir değişikliğe imza atmıştır. Bu durumda bir okul müdürü bir sınıfı 30 kişi yapıp fiziki durumum uygun değil bu nedenle ikinci şubeyi açmıyorum, ya da bu sınıf büyük buraya 25 öğrenci verdim, diğer sınıf küçük 20 öğrenci verdim diyebilecek.
Çünkü cümlenin başı “Bir gruptaki çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır.” Şeklindedir. Esastır demek olsa da olur olmasa da olur, 21’nin üstünde de olabilir demektir.
Bu değişikliğe gerçekten anlam verebilmiş değiliz. Okul öncesi eğitim çocuklar için çok önemlidir. Bu önem kaliteli eğitimle pekiştirildiği sürece anlam kazanır. Kaliteli eğitimin kalabalık sınıflarda yapılamayacağı açık olduğuna göre bu değişikliğin anlamı nedir?