Canım Memleketimde TEOG Manzaraları
Dün(19.09.2014 Cuma günü) bir meslek lisesinin müdür odasında oturuyordum. Okul müdürü arkadaşımdı ve ziyarete gitmiştim.
Okul öyle çok bilinen bir okul değildi. Ekonomik durumu iyi olmayan halkın yaşadığı bir bölgedeydi.
Konu dönüp dolaşıp TEOG’a geliyordu çünkü her kapıyı çalan veli TEOG mağduruydu.
TEOG onları mağdur etmişti. Aslında TEOG değil TEOG’un kurgulayıcıları mağdur etmişlerdi. Her geçen gün değişen kurallara rağmen sorun bitmiyor ve bitecek gibi de görünmüyor.
Dün Cuma olduğundan yerleştirme günüydü. Vatandaş yerleşebildim mi diye soruyordu? Okul müdürü henüz belli değil sistem kapalı dediğinde müdür yardımcısı sordu puanınız kaç diye? Veli 311 dedi. Müdür yardımcısı 14 boş kontenjanımız vardı en son baktığımda 314 yerleşiyordu deyince veli neye uğradığını şaşırdı. Durumu anlatmaya çalıştık. Oturttuk sohbet ettik. Veli okul müdürü zorluk çıkarıyor çocuğunu almak istemiyor diye kafasından geçiriyordu. Müdürün hiçbir inisiyatifi yok sistem gönderiyor desek de inanmıyordu.
Bu okula TEOG ile yapılan ilk yerleştirmede 172 puanla öğrenci almış. Evet 172 belki de daha düşük puanlı (B grubundan) öğrenci var ama 311 puanlı öğrenci giremiyor mahallesindeki okula.
İşte böyle bir sistem. Nasıl inandırırsınız vatandaşı. Yerleştiği okula devam etse o okula göre kıyafet alacak, servis ücreti yada yol ücreti ödeyecek o da başlı başına bir sorun. Derken vatandaş boynunu büktü kapıdan çıktı duvara iki yumruk attı lanet olsun dedi ve gitti.
Evet 172 puanla öğrenci alan bir okula 311 puanlı öğrenci gelemiyor… Yeni yerleştirmeler daha yüksek puanla karşılık buluyor.
Bir başka veli girdi elinde ikametgah kağıdı, babasından noter tasdikli çocuğun abisi ile kalacağına dair beyan. Hemen soruna girdi ve müdür bey Van’dan geliyorum. Kardeşimi ben okutacağım. Van’da okul uzak gönderemeyiz. Bu çocuğu okulunuza almak istiyoruz diyor. Okul müdürü puan kaç dediğinde veli “galiba 286” diyor. Müdür yutkunuyor. Ve tekrar başlıyor sistemi anlatmaya. Karşı okulla irtibata geçiliyor sistem başvurusu yapılsın nakil beklenecek deniyor.
Evet TEOG sistemiyle il dışından gelen çocuklar hiç düşünülmemiş. Anne baba naklen gitti ise çocuk puanı yetiyorsa gidebilir… Siz hiç düşünebiliyor musunuz Anadolu’nun en ücra köşesinden gelip İstanbul’da evden uzak bir yere okula gitmeyi? Kaldı ki o bile mümkün değil bu sistemde.
Bir başka veli müdür bey çocuğum 9.sınıfta tekrara kaldı onlar sistemde görünmüyormuş. Bu nasıl işe ne olacak çocuklarımız diyor. Müdür bey merak etmeyin onlar bizim öğrencimiz çözülecek sorun devam edebilir çocuğunuz diyerek rahatlatıyor vatandaşı.
Yine bir veli girdi çocuğunun alanı ile ilgili sorunu var. 70-80 yaşında bir dede idi bu kez karşımızda olan. Öğrenci anlattı sorunu derken müdür bey ilgileneceğim deyip gönderdi vatandaşı. Müdür bey döndü ve dedi ki ” zorla 714 öğrenci alacaksın 9.sınıfa dediler ve ben alan açamıyorum bu tür çocuklara, yani vatandaş istediği alanda okuyamıyor, mesleğini bile zorla seçtiriyoruz…”
İşte böyle bir sistem TEOG…
Yine aynı okuldaki öğrencilerle ilgili okul müdürü ile konuştum. Müdür bey diyor ki benim okula yerleşip A okuluna gitmek isteyen 15 kişi var o okuldan bana gelmek isteyen de bir o kadar ama buna bile çözüm yok…
Bir başka sorun söyleyelim:
Yukarıda bahsettiğimiz okulun 14 boş kontenjanı vardı ve yukarıda saydığımız insanlar giremediler bu 14 içine. 14 kontenjan doldu ve şimdi açtığımda bu okulda 8 boş kontenjan görülüyor.
Yani 14 kişi gelmiş yerleşmiş, 8 kişi ayrılmış. Allah aşkına soruyoruz vatandaşın müracaatı olduğuna göre boşalan bu kontenjanlara başvuru içinden neden yerleştirme yapmazsınız? Bunu kurgulayacak programı beceremiyor muyuz?
Öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerinde bu sistem yıllardır işliyorsa öğrencilerde neden yapamıyoruz? Ya da neden yapmıyoruz?
Bunu yapsak belki de 10bin yerine 30bin yerleştirme yapacağız her dönemde.
Ayrıca tek tercih hakkından neden vazgeçmiyorsunuz? Öğretmene bile nakilde 25 tercih hakkı verilirken öğrencilere neden tek tercih hakkı veriyorsunuz?
Dün bir veliyi aradım aylardır TEOG mağduru olduğunu bildiğim arkadaşım olan veliyi…
Ne yaptın dostum dedim.” Valla bu hafta ganyanı B Anadolu lisesine bastık, yine yanlış ata oynadık ve yine yer değiştiremedik” dedi.
İşte vatandaşın geldiği nokta.
Davulun sesi uzaktan hoş geliyor. Yüksek yüksek koltuklardan sistem çok güzel görülüyor. Bu işi kurgulayanlar Allah aşkına bir de tabandan baksınlar sorunlara. Bir okul müdürünün yanında şöyle birkaç saat otursunlar vatandaş gibi. Ama bu okul lütfen varoş dediğimiz yerlerde ve meslek lisesi olsun… Yoksa Kabataş’tan hoş görülür boğazın manzarası.
İnanın bu kadar kısa süre kaldığım okulda iyi ki okul müdürü değilim dedim. Ve eğer bu sitemi ben kurgulamış olsaydım. Bu kadar öngörüsüz olup işin başında olsaydım iki saat bu sorunları dinledikten sonra herkesten özür diler ve o koltuktan kalkardım. Tabii koltuk sevdalısı değilsem…
Bakanlık muhtemelen yakında farklı bir adım atacak ve her şeyi gevşetecek. Ama o da başka mağduriyetler doğuracak. Çünkü daha önce yerleşen mağdur olacak bu kez de… Sonradan gelen ya da daha düşük puanlı olanlar karlı çıkacak bu işten.
Başka çare göremiyoruz ama emin de olamıyoruz… Bekleyip göreceğiz neler olacağını…
İşte canım memleketimin TEOG manzaraları…
Maksut BALMUK
Öğretmen
Maksut bey,”Bakanlık muhtemelen yakında farklı bir adım atacak ve her şeyi gevşetecek.” ifadenizi biraz daha açabilir misiniz, nasıl bir adım olacak bu?