MEB yönetici görevlendirmelerini ertelemelidir
Evet kanunla düzenlenen ve yöneticilerin görevlerine son veren süreç ertelenmelidir. Geçen yıl Şube müdürü yer değiştirmeleri ertelensin dediğimizde kulaklarını tıkayanlar son anda gerçeği görmüşlerdir.
Bugün de diyoruz ki okul yöneticilerine dokunmayın.
– Zamanı değil.
– Sorunlar çıkar.
– Yargı kararları ile boğuşur durursunuz.
– Sistemi yeniden gözden geçirmelisiniz.
– Uygulama için geç kaldınız.
– Kanun Mart’ta çıktı siz Haziran’a kadar tek bir adım bile atmadınız.
Bu nedenle diyoruz ki erteleyin. Gelecek yıl hazırlıklı olarak sağlıklı bir süreç işletin.
Hem böylece bu kanunun savunucusu 1 sendikanız da bir kez daha nemalanmış olur?…
Biz kimin nasıl nemalandığı ya da art niyetlilerin niyetleri ile ilgilenmiyoruz. Bizim ilgilendiğimiz: eğitimin, gençlerin geleceği, devletin sağlıklı işlemesi ve devlete güvenin zedelenmesinin önüne geçmek, istikrarın tecellisi, doğrunun bulunması için çaba sarf etmek.
Ertelenmelidir çünkü;
Değerlendirmede puan verecek olan ilçe müdürlerinizin hiç biri asil değil. Bu müdürler 1-2 ay bile çalışmadıkları bir yöneticiyi nasıl değerlendirecekler? Kaldı ki onların bir kısmı da değerlendirmeye tabiler. Okul müdürü ilçe müdürlüğünde görevlendirilmiş. Kendisi de değerlendirilecek fakat okulundan belki de yeterli destek alamayan bu ilçe müdürü onlarca okul müdürünü nasıl değerlendirecek?
Şube müdürlüğüne yeni atananlar yargı kararı gereği görevden alınacaklar (şu ana kadar almayanlar utansın…), eski şube müdürleri ise yer değiştirdiler ve bir gün bile çalışmadıkları, adlarını dahi bilmedikleri müdürleri nasıl değerlendirecekler?
Okul Aile Birliği ve Öğrenci Meclis Başkanı belki mezun olmuş, öğrencilik ve velilikleri bitmişken, hiç Mebbis kullanmamışken nasıl değerlendirecekler?…
İşte bu gerekçelerle bu işten vazgeçin. Çünkü bu konuların hepsi yargıya taşınacaktır. Ve yapılan işler sil baştan yeniden ele alınacaktır.
Örneğin: 75 puan alamayan bir müdür İlçe müdürü asil değil, kendisi ile hiç karşılaşmadım, konuşmadım, okuluma hiç gelmedi… bu kriterleri nasıl değerlendirdi? Objektif değildir diyerek dava açabilecek ve böylece yapılan işin yanlışlığı ortaya çıkabileceği gibi İlçe Müdürünün objektif olmamasını da yargı kararıyla tescil etmiş olacaktır.
Bir başka şey daha söyleyelim: hukuk tanımaz il müdürleriniz halen yargı kararlarını uygulamıyorlar. Örneğin İstanbul; Danıştay’ın uzman öğretmenlik kararı ve ceza nedeniyle başvuramayanların başvurularının alınması konusunda adım atmadı, atmıyor, atmaya da niyeti yok… Yani bazı illerde hukuk var bazılarında ise yok. Bakanlığın ise birlik sağlamak gibi bir derdi hiç yok…
Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti ise bazı illerin uyguladığı yöntemi İstanbul’da diğer iller de uygulamalıdırlar. Bu bile erteleme için zorunluluğu ortaya koyuyor çünkü uygulama yapıldığı anda kadrolarda değişiklikler olacak.
Erteleme yapılmalıdır çünkü:
– Müdür yardımcılarını Aralık-Ocak ayında atayacağınız bir takvimle eğitim öğretime başlayamazsınız.
– Okullar dönüştü yeni yönetici demek geçmişi bilmemek demek bu sorunları aşamazsınız,
– Okul müdürünün okulu tanımak için, açılışa birkaç günü kalmışken nasıl verim bekleyeceksiniz?
– Meslek Liselerinin adları değişti, bu da yeni kurum adı demek, yeni kurum kodu demek, bunları yapmak yeni göreve başlayacak bir kişinin işi değil…
– TEOG denen yeni bir sistem var. Bu konuda da sağlıklı işleyiş için mevcut müdürlerden yararlanılmalısınız.
– Geçen yıl 200 kontenjan bildiren okula 800 kayıt aldırdınız, bu yıl da tüm doluluğa rağmen geçen yıldan az öğrenci almayacaksın dediniz. Bu sorunu yeni müdürle mi çözeceksiniz?
– Müdür belirleme sürecini bilmeyen veli, öğrenci ve öğretmenlerimiz var. Tatil döneminde sağlıklı bir sonuç beklemek doğru değil.
– Görevine son vereceğiniz müdür ve müdür yardımcılarına okul bulma sorununuz var bununla ilgili tedbiriniz bile yok.
– Kanun yargıda ne olur bilinmez ama sonucu beklemekte fayda yok mu?
– Yönetmelik yargıda… karar ne olur bilinmiyor ama iptal gelirse her şey alt üst.
– …
Tüm bu ve saymakla bitmeyecek gerekçelerle 2014-2015 Eğitim Öğretim yılına sorunsuz girilmelidir. 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında da mevzuatın belirttiği üzere okulların kapanmasına 3 ay kala süreç işletilmelidir.
İlçe müdürü, şube müdürü atamalarında yol alınmış, velisi, öğrencisi ve öğretmeni sistemi tanımış ve bilinçlenmiş bir şekilde süreci işletmeniz mümkün. Belki o süreçte bu sistemi en azından revize etmeyi de belki aklınıza getirirsiniz. (Okul içi paydaşların etkinliliğinin arttırılması, kriterin gözden geçirilmesi gibi…)
Karar bakanlığın ama uyarması bizden… Yok biz doğrusunu biliyoruz, yapıyoruz, yapacağız derseniz siz bilirsiniz…
Maksut BALMUK
Öğretmen