İstanbul Lisesi’nde müdürlük kime ayrıldı?
Pervin KAPLAN:
İSTANBUL Lisesi eski adıyla İstanbul Erkek, Türkiye’nin en köklü okullarının başında geliyor. Ne yazık ki bu okul, son günlerde başarılarıyla konuşulmuyor. Lisenin adı önce okula sınavsız kaydı yapılan ?181.öğrenci? diye anılan Z.Y. ile gündeme geldi. Bu kez de İstanbul Lisesi ?müdürlük ataması? ile çok tartışılacak gibi görünüyor.
Neden mi; çünkü bu lisenin müdürü Sakin Öner geçtiğimiz mart ayında emekli oldu. Müdür Başyardımcısı Abdullah Mollaoğlu yeni bir müdür atanıncaya kadar vekil müdür olarak görevlendirildi. Hemen atama yapılamadı. Çünkü eğitim kurumlarında isteğe bağlı atama ve yer değiştirmeler için başvurular daha önceki gün 21 Mayıs’ta başladı.
LİSTEDEN ÇIKTI
Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre her il müdürlüğü gibi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de okullarda boş olan müdür ve müdür yardımcılığı kadrolarını geçtiğimiz 9 Mayıs’ta sitesinden ilan etti. Burada İstanbul Lisesi’nin de aralarında yer aldığı müdürlük koltuğu boş 69 okul yer aldı. Ancak başvuruların başladığı 21 Mayıs’ta bu listeden İstanbul Lisesi çıkarıldı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’a neden başvuruların başladığı gün okulun listeden çıkarıldığını sorduğumda, ?Her dönemde bunlar olur. Çünkü daha önceden başka yere atanan ancak yargıyla görevlerine dönme kararı verilen müdürler arasından atama yapılıyor? yanıtını aldım.
YARGIDAN DÖNER
Ancak konuştuğum eğitimciler, atanmasıyla ilgili durdurma kararı verilen bir yöneticinin iddia edildiği gibi İstanbul Lisesi gibi boş okula değil, yasal olarak eskiden görev yaptığı okula gönderilmesi gerektiğini söylüyor. Aksi halde İstanbul Lisesi’nin müdürlüğünün ?özel olarak birine ayrıldığı? yorumunu yapıyorlar. Bu durumda yapılacak atamanın yargıdan döneceğinin altını çiziyorlar.
YÖNETMELİĞE AYKIRI
Bu eğitimcilerden biri de Eğitim İş Sendikası Özlük Hukuk Komisyonu yetkilisi Maksut Balmuk. ?İstanbul Lisesi kim için rezerve ediliyor, özel istek üzerine bu okula bir atama mı yapılacak?? sorusunu tekrarlayan Balmuk, okulun atama listesinden çıkarılmasının yasal olmadığını söylüyor:?Bu okula istek alınmadan atama yaparlarsa yargıya gideriz. Eğer bir yöneticinin görevine iade edilmesiyle ilgili yargı kararı varsa o yönetici için yapılması gereken bu müdürü kendi okuluna atamaktır. İstanbul Lisesi’nin özel olarak listeden çekilmesi bu okulun özel olarak birileri için ayrıldığı şüphesini uyandırıyor. Yönetmeliğe aykırı atama yapılamaz. Yönetmelik ise atamanın başvurular arasından puan üstünlüğüne göre yapılacağını söylüyor. Bunun dışında yapılacak bir atama yasal olamaz?
181.öğrenciyle gündeme gelen İstanbul Lisesi anlaşılan ?müdürlük? atamasıyla da tartışılacak.
Kaynak: Memurlar.Net