5 Mayıs 2014

Sınavı kazanamayan hangi liseye gidecek?

ile Maksut Balmuk

ÖNÜMÜZDEKİ yıl sınavla öğrenci alan herhangi bir liseye giremeyen yüz binlerce çocuğun ailesi yine okul arayışına başlayacak. Tıpkı geçen yıl genel liselerin kapanmasıyla çocukları ortada kalan aileler gibi.
Geçen yıl da 200 binden fazla çocuk sınavla öğrenci alan okullara yerleşememiş, konuyu gündeme getirmemiz üzerine içinde akademik lise programı da bulunan Çok Programlı Liseler’in (ÇOP) sayısı artırılarak, soruna çözüm bulunmuştu.
Bu yıl ise ailelerin bu seçeneği bile kalmayacak. Önlerinde çocuklarını gönderebilecekleri okullar olarak yalnızca “imam hatip, açık lise ve özel lise” olacak.
Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul türünü azaltmak için tüm meslek liselerini “Anadolu” lisesi çatısı altında topluyor. Bu çatının altına genel lise programı olan ÇOP’lar da giriyor. Uygulama önümüzdeki öğretim yılından yani okulların açılacağı eylül ayında başlayacak. Bu değişiklikle birlikte sınavsız öğrenci alan meslek liselerinin adı “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”, ÇOP’ların adı da “Çok Programlı Anadolu Lisesi” olacak.
Başında “Anadolu” olan tüm okullara sınavla öğrenci alındığına göre önümüzdeki yıldan itibaren artık “Anadolu” ibaresi taşıyacak bu okullar da TEOG sonuçlarına göre öğrenci alacak.
Sınavda barajı geçemeyen ya da aldığı düşük puan herhangi bir “Anadolu” lisesine yerleşmesine yetmeyen yüz binlerce öğrenci bu durumda nereye gidecek? Üstelik bir okul Anadolu lisesine dönüştüğü anda sınıfları en fazla 34 kişiyle sınırlanıyor. Oysa birçok mesleki ve teknik lisede bir sınıfta 50’nin üzerinde öğrenci var ve bu okullar ikili eğitim yapıyor. Bu okullar öğrencilerin tümüne nasıl yetecek?
Eğitim-İş Genel Merkezi Özlük Hukuk Komisyonu üyesi Maksut Balmuk bu düzenlemeyle birlikte ortaya çıkan soruları şöyle sıralıyor:
“Sınavı geçemeyen, yeterli puanı alamayan çocuk nereye gidecek? Bu okullara sınavsız öğrenci alınabilecek mi? Birçok meslek lisesinde ‘Sınıf mevcudu ‘40’tan fazla olamaz’ kuralı uygulanmıyor, sınıflarda 60-70 arasında öğrenci okuyor. Eğer Anadolu lisesindeki gibi bir sınıf için 34 kuralı işleyecekse geri kalan çocuklara ne olacak? Tüm okullarda ikili eğitim mi başlayacak? Bu öğrenciler açık liseye ya da özel okula mı yönlendirilecek? Bazı okulların sadece ‘kız’ öğrenciler için ayrılacak olması karma eğitimden vazgeçildiği anlamına mı geliyor?”
Bu soruların yanıtları MEB’in düzenlemeyle ilgili yayınladığı genelgede yok. Oysa önümüzdeki günlerde en fazla bu konu tartışılacak. Yeni yapılanma konusunda valiliklerin aileri bilgilendirmesini isteyen MEB önce bu sorulara yanıt vermeli.
Bu genelgede dikkat çeken başka nokta yalnızca kız öğrencilerin okuyacağı okulların oluşturulacağını göstermesi. Valiler kentlerinde hangi okullarda karma hangilerinde yalnızca “kız öğrencilerin” okuyabileceğine karar verecek. Bazı okullar “kız” okulu olacak. Bu da akla Balmuk’un da vurguladığı “Karma eğitim son mu buluyor?” sorusunu getiriyor.

http://m.haberturk.com/yazarlar/pervin-kaplan/945139-sinavi-kazanamayan-hangi-liseye-gidecek

1399270559310