13 Kasım 2023

Öğretmenlerin 2023 Kasım Seminer(!) Dönemi Notları

ile Maksut Balmuk

Eğitim-Öğretime ara verilen 13-17 Kasım 2023 tarihleri arasında öğretmenlerin yapacakları çalışmalar ile ilgili yayımlanan programın adına “MEB Birim Amirlerinin Öğretmen Bilgilendirme Semineri” adı verilmiş. Öncelikle belirtelim ki birim amirlerinin (Genel Müdürlerin) birimlerinin yaptığı çalışmalar seminer konusu olamaz. Çünkü seminer bir konu hakkında bilgi verme amaçlı toplantıdır. Burada sadece faaliyet bilgilendirmesi söz konu olup bunun adı olsa olsa brifing olabilir.
Kaldı ki son yıllarda öğretmenlerin mesleki çalışma dönemi maalesef seminer dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Oysa ki bu dönemler (Eylül, Kasım,Nisan,Haziran) seminer değil mesleki çalışma dönemleridir. Mesleki çalışma döneminde elbet ki seminer düzenlenebilir fakat bu mesleki çalışma döneminin adını seminer dönemi yap(a)maz.
Bu yaklaşımımız kelimelere takılma amaçlı değil işin özellikle de yetkili kişiler tarafından dahi yanlış anlayış ve anlatımlarına yöneliktir.
Keza Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde bu dönemde yapılacak çalışmalar şöyle belirlenmiştir:

“Öğretmenlerin mesleki çalışmaları
MADDE 87- (1) (Değişik:RG-2/9/2020-31232) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler; eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe kadar geçen süreler ile kasım ve nisan aylarında yapılacak ara tatillerde, Bakanlıkça hazırlanan program dâhilinde kendi okullarında mesleki çalışma yaparlar. Ancak ilçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim ve öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması ve uygulanacak telafi programlarının ders yılı içerisinde tamamlanamaması durumunda yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle Bakanlıkça mesleki çalışma takviminde değişiklik yapılabilir. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur.
(2) (Değişik:RG-1/7/2015-29403) Bu çalışmalarda;
a) Yönetici ve öğretmenlerin; genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon konularında, bilgilerini arttırıcı faaliyetler yapılır.
b) Yeni beceriler kazandırmaya, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmaya, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programlar hazırlamaya yönelik faaliyetler yapılır.
c) Öğretim programları, mevzuat ve uygulamalarla ilgili inceleme ve değerlendirme yapılır.
ç) Öğretmenler Kurulu, zümre öğretmenler kurulu toplantılarıyla bunlarla ilgili iş ve işlemler yapılır.
d) Eğitim ve öğretim yılı değerlendirmesiyle yeni öğretim yılında uygulanacak yıllık çalışma programı, iş takvimi ve iş bölümüyle ilgili hazırlıklar yapılır.
e) Okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre eğitim ve öğretimle ilgili diğer konular da değerlendirilebilir.
f) Gerektiğinde Bakanlığın ilgili birimlerince hazırlanan plana göre farklı mesleki çalışma programları da uygulanabilir.”
Buradan da anlaşılacağı üzere bu dönemlerin adı seminer dönemi olmadığı gibi bu dönemler sadece seminerlerden ibaret de değildir. Sadece seminer olarak da geçirilebilir fakat bu durum dahi adının “mesleki çalışma” olmasına engel teşkil etmez.
İzlediğim bir kaç videoda genel müdür düzeyindeki makamın dahi Kasım 2023 seminer dönemi tanımı yapması gerçekten düşündürücüdür.
Öncelikle her düzeyde protokol kurallarına da yer verilmesi ve öncelikle üst düzeyden başlanması gerçekten anlamlı olurdu diye düşünüyorum.
Konuşmacı makam bence brifing kendince seminer verirken cümleye “Saygıdeğer okul yöneticilerimiz kıymetli öğretmenlerimiz sizleri saygıyla selamlıyorum” diye başlayıp öğretmenlere yönelik methiyeler içeren cümleler kuruluyorsa bunu iyi irdelemek ve düşünmek gerekir.
1- Okul yöneticiliği öğretmenlikten üstün değildir.
2- Genel Müdürlük makamı okul yöneticilerine saygı değer diye hitap etmemeli
3-Okul yöneticilerine saygı değer diye hitap ederken öğretmenlere kıymetli öğretmenler derse burada bir yanlışlık yok mudur?
4- Ve ardından öğretmenler ile öğretmenlik mesleğine yönelik methiyelerin anlamı ne olur?
5- Öğretmenlik mesleğinin önemi tartışmasızdır fakat mesleğe yönelik methiye dizilirken kelimeler doğru seçilmelidir.

Maksut BALMUK
Öğretmen