16 Nisan 2025

Norm Fazlası Atamalara ilişkin Hukuka Aykırılıklar

ile Maksut Balmuk

İlçe grupları ve norm fazlası atamalara ilişkin değerlendirmemiz cumhuriyet gazetesinde ilk sayfa manşet olarak yer almıştır.

Değerlendirmenin Tamamı:

MEB’den Öğretmene Yeni Sürgün…

Bakan Yusuf Tekin’in yaptığı açıklamalara göre 38 bin öğretmen proje okullarında 4 yıllarını doldurdukları için tercihe zorlandılar ve yaptıkları tercihlerden sonra hiçbir kriter gözetilmeden 6bin öğretmen okullarından koparıldı.

Tam da bu sürecin ardından şimdi de yaklaşık 65 bin öğretmeni ilgilendiren norm kadro fazlası öğretmen atama süreci başlatıldı ve bu hafta sonuçlanacak.

Bu süreç ile on binlerce öğretmeni daha sürgün bekliyor. Çünkü MEB Öğretmenlik Mesleği Kanununa koyduğu ilçe gruplarını ilk kez uygulayacak.  Yani öğretmenler bir anda kendilerini 100km hatta daha uzakta bulabilecek. Evli olup olmadığına, çocuklarının okulları olup olmadığına, ev değişikliği halinde üstleneceği mali yüke bakılmaksızın yerleri değiştirilecek. Değiştirilecek diyoruz çünkü tercihlerine yani istedikleri ilçelere atanamayalar resen atanacaklar.

İlçe grupları oluşturulurken il milli eğitimlerin teklifleri dahi yok sayıldı. Örneğin Antalya ili Manavgat’a sınır ilçe Serik’in bir grup yapıp bakanlığa gönderdi fakat bakanlık bir günde değişiklik yaparak Serik’ten Kemer’e olan 100Km’lik bölgeyi bir bölge yaptı.

 

Yapılan/yapılacak bu atamalarda asıl sorun ise hukuka aykırı işlemler zincirinin bizleri bekliyor olması….

Bu aykırılıkları madde madde ele alalım.

1- Ekim ayında yayımlanan 7528 sayılı sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununa uyarlanmış öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği bugüne kadar yayımlanmış değil.

2- Kanun norm fazlası öğretmenlerin resen atamalarında öncelikle ilçe grupları içinde yapılacağını söylüyor. MEB’in yayımladığı kılavuzda ilçe gruplarından bahsetmiş ama yönetmelikte ilçe grupları yok.

3-Kanun ilçe grupları yönetmelikle belirlenir diyor (7528 sayılı kanun madde 18/7: (7) Öğretmenlerin isteğe ve mazeret durumlarına bağlı yer değiştirme suretiyle atamaları ile hizmet bölgeleri, hizmet alanları, ilçe grupları ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.)

ama böyle bir yönetmelik maddesi henüz yok.

4-Evet tebliğler dergisinde yayımlanan ilçe grupları listeleri var ama o listelerin dayanağı sözleşmeli öğretmenlere ilişkin yönetmelik. Yani kadrolu öğretmenlerle ilgili ilçe grubu bağlamında bir mevzuat ya da düzenleme söz konusu değil.

Bir de Uygulamadaki Hukuka Aykırılığa Bakalım:

Evet bir de kanunun ilgili maddesinin MEB tarafından yanlış yorumlanıp yorumlandığına ilişkin değerlendirme yapalım.

1- Kanunun ilgili maddesi aynen şöyle;

 “7528 sayılı yasa 18/6. madde (6) Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarında norm kadro fazlası olan öğretmenler, il içerisinde boş norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarına yer değiştirme talebinde bulunabilir. Hizmet puanı yetersizliği nedeniyle talepte bulundukları eğitim kurumlarına atanamayanlar ile talepte bulunmayanların atamaları, öncelikle aynı ilçe grubu içerisinde boş norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarına olmak üzere ilgili valilerce il içerisinde resen yapılabilir.”

Ne diyor kanun; “norm kadro fazlası olan öğretmenler, il içerisinde boş norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarına yer değiştirme talebinde bulunabilir.”

Norm fazlası öğretmenler il içinde boş olan okullara başvuru yapabilir diyor.

Peki MEB’in kılavuzunda ne diyor?

Norm fazlası öğretmenler ilçe grubu içindeki okullara başvuracak diyor.

Yani kanun tüm il derken MEB ilçe grubu sınırlaması getirmiş. Bu hukuka, normlar hiyerarşine aykırı bir durumdur.

2- Kanun maddesi devamında ne diyor: “Hizmet puanı yetersizliği nedeniyle talepte bulundukları eğitim kurumlarına atanamayanlar ile talepte bulunmayanların atamaları, öncelikle aynı ilçe grubu içerisinde boş norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarına olmak üzere ilgili valilerce il içerisinde resen yapılabilir.”

Yani tercihte bulunan ve tercihler atanamayan öğretmen yada hiç tercihte bulunmayanlar öncelikle ilçe grupları olmak üzere il içinde resen atanabilir diyor.

Kanuna göre il içindeki boş kadrolara başvuran ve atanamayan öğretmenler ile hiç başvurmayanların atamaları ilçe grubunda boşluk varsa önce bu okullara yoksa il genelindeki okullara resen atanabilir diyor.

Peki MEB ne Diyor?

İlçe grubu içinde 40 tercih yapabilirsiniz,

40 tercihten birine atanamazsan ya da tercih yapmamışsan seni ilçe grubunda boş bir yere resen atayacağım.

Bu aşamada da bir yere atanamayanlara il içinde boş kalan yerleri açarım, tercih yaparlar yine atanamayan ya da tercih yapmayanları ise il içinde resen atayacağım.

İşte bu gerekçelerle şu anda yapılmakta olan norm fazlası atamalarının hukuka, hukuktaki normlar hiyerarşine açıkça aykırı olduğunu değerlendirmekteyiz.

İlçe grupları belirlenirken 100km’yi bulan hatta aşan durumların kanunun;

“ Madde 3/(1)-i) İlçe grubu: İllerde coğrafi özellikler ve ulaşım imkânları dikkate alınarak iki veya daha fazla ilçenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan grubu,”

tanımına ne kadar uygun hiç tartışmıyoruz bile.

MEB’in kanuna aykırı bazı uygulamaları öğretmen lehine olabilir fakat hiç kimsenin TBMM iradesini keyfine ya da duruma göre değiştirme hakkı da yetkisi de yoktur. Kanunda sorun varsa bunu ancak ve ancak kanunu yapan yani TBMM düzeltebilir.

Bu nedenlerle MEB bu süreci askıya almalıdır. Hatta bu süreç kanun değişikliği dahil yeniden düzenlenerek hem hukuki hem de adil bir yapı oluşturulabilir.

İşte bu nedenlerle bugünlerde eğitimde gündemde olan proje okullarındaki skandalların yanında şimdi de norm fazlası öğretmenleri bekleyen hukuka aykırı uygulamalar yaşanacaktır. Bu sürece proje okullarından adeta sürülen öğretmenlerin de dahil edildiğini belirtmemiz gerekir.

Maksut BALMUK

Öğretmen, Yazar

İşte o takvim: