30 Mart 2013

Bakan Avcı’nın kılık kıyafet yanılgısı

ile Maksut Balmuk

Yönetmeliğe göre sadece özel okulların, velilerin muvafakatyle forma giymesi mümkündür. Aynı uygulamanın Devlet okullarında olabilmesi için yönetmelik değişikliği gerekmektedir.

Bakan Dinçer, yönetmelik yayımlandıktan kısa bir süre sonra uygulama fiilen başlamıştır. Gelecek yılı beklemeye gerek yoktur şeklinde cümleler sarf etmişti. Kendi imzasını taşıyan yönetmelikte 2013-2014’te başlar dediği halde.

Şimdi sayın AVCI veliler isterse serbest kıyafet giyilmeyebilir, bu sadeceözelokul için değildevletokulları için de geçerli, yönetmelikte bir kısıtlama yok diyor.

Oysa ki yönetmelik maddesi; “2) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek   tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle,   Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince   okul kıyafeti belirlenebilir.” şeklinde.

Bu madde açıkça diyor ki devlet okullarında okul, sınıf ya da şube bazında   tek tip kıyafet olmaz. Yani aynı okulda herkes aynı tişörtü, aynı pantolonu   giyemez. Yani tek tip kıyafet belirlenemez. Durum bu kadar açıkken sayın bakanın   açıklaması gerçekten şaşırtıcı. Özel okullarda olduğu gibi devlet okullarında   da veli isteği göz önüne alınamaz mı? MEB’de alıştığımız uygulamalara bakılırsa   tabii ki yapılabilir. Bir bakan seneye başlayacak diye yönetmelik çıkarırken   yönetmeliğe aykırı olarak hemen uygulayabilirsiniz diyorsa diğer bakanda yönetmeliğin   başka bir maddesini takmaz uygulanır.

Daha önce “Okul   müdürleri için yeni mevzuat: Bakanın açıklamaları şeklinde bir haber   yapmıştık. Anlaşılan o ki MEB’de değişen bir şey olmayacak. Ha Ali veli, ha   Veli Ali ne fark eder ki?

Serbest kıyafet uygulamasının olumlu yanları olduğu gibi olumsuz yanları da vardır. Burada kamu oyunda bir birlik sağlamak mümkün değildir. Bu işin çözümü her okulun kendine has çok abartı olmayan bir kıyafeti belirlemesidir. Örneğin bu yıl dönüşen Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinde kıyafet belirlenirken;

1-    Velinin uygun fiyata bulabileceği,

2-    Velinin istediği yerden alabileceği,

3-    Sadece bir yerde satılmayan,

4-    Çok detaylı olmayan

Kıyafet  seçimi yapılmıştır.  Veliye siyah pantolon kumaş ya da daha rahat kumaş olan kanvas olabilir. (kızlar için etek de olabilir) Yakalı Beyaz Tişört (yaz aylarında kolsuz, kış aylarında uzun kollu). Ayakkabı serbest.  Bu kıyafeti her yerde bulmak mümkün. Rahatlık denilirse zaten sorun yok.

Böylece;

–          Veli rahat edecek her gün, bir sonraki günü düşünmeyecek, maliyetli bir durumla karşılaşmayacak

–          Öğrenci de rahat çünkü giyeceği kıyafetler rahat,

–          Öğretmen ve okul idaresi benim öğrencim mi diye düşünmüyor,

–          Sokaktaki vatandaş öğrenciyi görünce ayırt edebiliyor,

–          Öğrenci kendini okula ait hissedebiliyor,

Bu maddeleri arttırmak tabii ki mümkün. Fakat bir kıyafet seçilirken yok yakası şu renk olsun, şurasında şu çizgiler bulunsun, montu şöyle , süveteri şöyle olsun derseniz işin içine farklı şeyler girebilmektedir. Kimsenin zan altında kalmaması okul için bile yapılsa sorun yaşamaması için hiç böyle konulara girilmeden basit ama birlik sağlayan, öğrenciyi rahat ettiren kıyafetler seçilebilir.

Bunun için de sayın bakanın yönetmelikte değişiklik yapması gerekmektedir.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

 

Memurlar.Net - Özel

YAZININ KAYNAK LİNKİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ…