4+4’te ortaya çıkan Rehber Öğretmenlik ve Yönetici sorunu
Rehber Öğretmenlerin Durumu:
MEB 4+4’ten sonra Norm Kadro düzenlemelerini yaparken ilköğretim okullarının İlkokul ve Ortaokul olarak ayrılmasını Sınıf öğretmenlerinin İlkokul normuna, branş öğretmenlerinin ise Ortaokul Normuna alınmasını emretmiştir.
Normlar düzenlendikten sonra Sınıf Öğretmenleri İlkokulla, branşlar da Ortaokula ilişkilendirilmişlerdir. Yanı Sınıf öğretmenleri A ilkokulu öğretmeni, branş öğretmenleri de A Ortaokulu öğretmeni olmuştur. Norm kadro çizelgelerinde hem ilkokulda hem de ortaokulda Rehberlik normu açıldığından Rehber Öğretmenlerin hangi okula verileceği sorusu cevapsız kalmıştır.
Okul eğer 3 yıl sonra İlkokul olacaksa var olan öğretmeni İlkokula, eğer ortaokul olacaksa Ortaokula vermekte fayda vardır. Fakat öyle durumlarla karşılaşılmaktadır ki çözmek mümkün değildir. İller bakanlıktan görüş istediklerinde bizden yazı bekleyin denildiği halde henüz gelişme olmamıştır. İl içi yer değiştirmeler tamamlandığında sorun daha da büyüyecektir.
Örneklerle açıklayalım:
1- Okulda 3 tane Rehber öğretmen vardır. Okul 120 öğrenciliydi ve ikiye bölününce İlkokula da ortaokula da ikişer Rehber Öğretmen verildi. Bu durumda 3 öğretmen de bir okulda örneğin İlkokulda bırakılmış durumda. Yani ilkokulda 1 fazlalık var ortaokulda 2 açık. İl içi sıra çalıştırıldığında bu boşluğa atama yapılacak. Okulda fazlalıklar artacak.
ÖNERİ: Öğretmenlerle de konuşularak isteklerini almak ve hizmet puanı en yüksek olandan başlayarak okullara ilişkilendirme yapılmalıdır. Bu işlemin de 2 gün içinde Sıra tayinleri tamamlanmadan bitirilmesi gerekir.
2- Okul 300 öğrencili İlköğretim okulu iken ikiye bölününce iki okulda da öğrenci sayısı 250’yi bulmadığından ilkokulda da ortaokulda da norm kadro kalmamıştır.
Bu durumda öğretmenler fazlalık duruma düşmüştür. Bu sorunun da çözümlenmesi gerekir.
ÖNERİ: Bir müdürlüğe bağlı okullarda en az bir rehber öğretmen normu tahsis edilir hükmü getirilmeli ya da yönetmelikte değişiklik yapılarak İlkokullarda 150, Ortaokullarda da 150 öğrenciye bir norm verilmelidir.
Peki mevzuatta durum nedir?
Mevzuatı da hatırlatıp konuyu sonlandıralım. Norm Kadro Yönetmeliğinin 13.maddesi:
“b) İlköğretim kurumlarından öğrenci sayısı 250 ve daha fazla olanların her birine 1,
c) Orta öğretim kurumlarından öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
rehber öğretmen norm kadrosu verilir. Buna, özel eğitim kurumlarında öğrenci sayısının 100 ve 100’ün katlarına, diğerlerinde ise 500 ve 500’ün katlarına ulaşması halinde her defasında 1 rehber öğretmen norm kadrosu eklenir. Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz.”
Yöneticilerin durumu:
1- Aynı durum yani ilkokul+ortaokul norm ayrılması yöneticileri de etkilemiştir. Bakanlık norm düzenlemesinde hem ilkokula hem de ortaokula müdürlük normu vermiştir. Bölünen bu okul iki kurum olarak devam edecekse ikisine de müdür ataması yapılıp yapılmayacağı kılavuzda her ne kadar da belirlenmişse de muammadır.
ÖNERİ: İki norm verildiğine göre iki atama yapılması kaçınılmazdır. Önceliğin kanun gereği her okulun bağımsız olması planlanmalıdır. Yani aynı binada hem ilkokul hem de ortaokul olması yerine ya ilkokul yada ortaokul uygulaması yapılmalıdır. Aynı binada iki okul olarak devam edecek olan yani 3 yıl sonra sadece ilkokul yada sadece ortaokula dönüşmeyecek olan okullarda iki müdür ataması doğru olmayacaktır. Bu nedenle norm kadro yeniden düzenlenmelidir. Her şeyden önemlisi bu konuda bir açıklama ve düzenleme ivedilikle gerçekleştirilmelidir.
2- 1500 öğrencili bir İlköğretim Okulunda mevcutta 3 müdür yardımcısı bir müdür başyardımcısı bulunmakta iken okul ikiye bölününce İlkokula 2, Ortaokula 2 Müdür yardımcılığı normu verilmiştir. Müdür başyardımcılığı normu ise düşmüştür. Bu durumda;
a- İlkokula hangi yöneticiler, Ortaokula hangi yöneticiler ilişkilendirilecektir?
b- Müdür başyardımcısının durumu ne olacaktır?
ÖNERİ: Bu okulda kalmak istemesi şartıyla Müdür Başyardımcısı da dahil tüm müdür yardımcılarının branşlarına bakılarak Yönetmelik gereği Ek-2 puan üstünlüğüne göre ilişkilendirmeleri yapılmalıdır. Tüm yöneticilerin sınıf öğretmeni olduğu gibi ekstren durumlarda ise en yüksek puanlılar ilkokula diğerleri de norm kadro fazlası pozisyonunda ortaokula ilişkilendirilerek sorun çözümlenebilir. Müdür başyardımcısı müdür yardımcılığı istemezse branşına göre bir okula norm fazlası olarak ilişkilendirilmelidir. İki okulun (ilkokul+ortaokul) bir arada devam edeceği durumlarda tek müdür ataması yapılacaksa iki okul öğrencileri bütün düşünülerek müdür başyardımcılığı normu tahsis edilmelidir.
3- Öğrenci sayısı 200 olan bir okul ikiye bölündüğünde müdürlük normu dahil yöneticilik normu kalmamaktadır.
ÖNERİ: Bu durumda aynı binada öğrenim gören öğrencilerin sayıları bütün düşünülerek en az bir müdür ve müdür yardımcısı normu tahsis edilmelidir.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
Kaynak: https://www.memurlar.net/haber/264871/4-4-te-ortaya-cikan-rehber-ogretmenlik-ve-yonetici-sorunu.html