23 Mart 2016

Okul Müdür Yardımcılığı süresiz mi oluyor?

ile Maksut Balmuk

headline

 

MEB yönetmelikte değişiklik yaparak, 24.maddeye aşağıdaki cümleleri eklemişti.

“(5) (Ek:RG-27/1/2016-29606) Dört yıllık görev süresini dolduran müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görev süreleri, eğitim kurumu müdürünün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile dört yıl süreyle uzatılabilir.”

Bu cümleden anlaşılan bir kurumda görev yapan müdür yardımcısının/başyardımcısının aynı kurumda 4 yıl daha görev süresinin uzatılabilmesine olanak tanınması, bu noktada kurum müdürüne yetki verilmesi şeklindeydi.

MEB Görevlendirmelere ilişkin Kılavuz Yayımladı ve görev süresi uzatılacak müdür yardımcısı/başyardımcısı ile ilgili bir açılım gerçekleştirdi.

Kılavuzdaki madde şöyle;

“2.12. Görev süresini dolduran müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının görev süreleri, Yönetmelikteki şartları taşımaları kaydıyla eğitim kurumu müdürünün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile aynı veya farklı eğitim kurumlarına dört yıl süreyle uzatılabilecektir. ”

Yönetmelikte her ne kadar da mevcut kurum denilmese de farklı kurum olabileceğine dair de bir ibare yok.

Ama MEB kılavuzla bir açılım gerçekleştirdi ve bu hükmü koydu. Bu çok tartışılacaktır.

İşleyiş nasıl olacak ona bakalım:

Öncelikle okul müdürü görevlendirmeleri yapılacak (Sözlü sınav ile).

Okul müdürü görevlendirmeleri tamamlanınca müdür yardımcısı/Başyardımcısı görevlendirmelerine başlanacak.

Müdür yardımcısı/Başyardımcısı görevlendirmeleri yapılırken öncelikle görev süresi uzatılacakların inhası yapılacak.

Yani bir okulda 4 yılını (17 Haziran 2016 itibariyle) dolduranlardan görev süresinin uzatılması uygun görülenlerin inhası yapılacak.

İnhayı okul müdürü yapacak. Yani okul müdürü mevcut müdür yardımcısını ya da başka bir okulda 4 yılını dolduran müdür yardımcısının inhasını yapabilecek. Tabii ki aynı yöneticilik unvanı ile 8 yıldan fazla aynı okulda/kurumda çalışamama kuralı gözetilecek.

Bu inhalar bittikten sonra bunların görevlendirmeleri tamamlanacak ve

Sınav kazananların görevlendirmelerine başlanacak. Onlar görevlendirilirken sınav puanı üstünlüğüne göre görevlendirilecekler.

MEB’in böyle bir amacı var idiyse bu şimdi mi söylenir?

– İnsanlar bu hafta sonu sınava girdiler, durumun böyle olacağını bilselerdi belki de hiç sınava girmeyeceklerdi.

– Bu durum sınava girenlerin görev yapmak istedikleri kurumların dolması anlamına da gelebilir.

– Bu durum doğal olarak daha az sayıda boş kadronun ilan edilmesi anlamına gelecektir.

– Bir kişinin aynı eğitim kurumunda 4+4= 8 yıl çalışmasına anlam verebiliriz fakat başka kurumlar için uzatma yolu seçilmesi tamamen keyfiyete ve kayırmaya yöneliktir.

– Kendisini isteyen müdür bulamayana sınav yolunu göstermenin izahı yoktur.

– Böylece sınava girmeksizin süresiz müdür yardımcılığının yolu açılmıştır. Çünkü kılavuza göre başka okulda da uzatma yapılabileceğine göre kişi her 4 ya da 8 yılı dolduğunda uzatma alabilir.

– Bu durum zaten müdür yardımcılığı yapmakta olan bir kişinin görev süresinin uzatılması olarak düşünülebilir fakat son 2 yılda görev süresi uzatılmayan binlerce yöneticiye haksızlık olarak da değerlendirilebilir. Çünkü geçmişte yıllarca yöneticilik yapmış olanların yeniden görevlendirilmelerine ilişkin bir hüküm bulunmamakta onlara sınav yolu gösterilmektedir.

Kılavuzda yer alan;

“2.13. Görev süresini doldurmuş, şartları taşıyan müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarından görev süresinin uzatılması uygun görülenlerin inhaları, bu kılavuz eki takvim uyarınca görevlendirilmesi uygun görülen müdürler tarafından yapılacaktır. Ancak, görevlendirme yapılamayan münhal eğitim kurumları bakımından ise, kendi inhaları hariç müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı inhalarını vekaleten ya da geçici görevli müdürler yapabilecektir.”

Maddesi de kafaları karıştırmaktadır.

Madde de yer alan “süresinin uzatılması uygun görülenlerin inhaları, bu kılavuz eki takvim uyarınca görevlendirilmesi uygun görülen müdürler tarafından yapılacaktır” ibaresine göre bu yıl görevlendirilecekler dışındaki (geçtiğimiz yıllarda atanan/ görevlendirilen) müdürler süre uzatımı yapamayacaklardır.

Fakat MEB’in bu maddeyi eksik düzenlediğini düşünüyoruz. Çünkü vekaleten görev yapanlara dahi yetki verilirken halen asaleten görev yapmakta olanlara yetki verilmemesinin izahı mümkün değildir.

Bu arada vekaleten görev yapan müdürler; eğer çalıştıkları kuruma müdür görevlendirmesi yapılamamışsa müdür yardımcısı görevlendirmesi için inha yapabileceklerdir. Bu durumda da kendilerinin süresini uzatamayacaklardır. Yani müdürlüğü vekaleten yürüten bir müdür yardımcısı okuluna yeni müdür gelmezse kendi süresini uzatamayacak fakat bir başkasının süresini uzatabilecektir.

Maksut BALMUK

www.memurlar.net