Dönüşen Okullardaki yöneticilerin durumu
Dönüşen Okullardaki yöneticilerin durumu
Konu ile ilgili yönetmelik maddesi:
“Dönüştürülen okulların yöneticileri
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 30/3/2012 tarihli ve 6287 sayılı Kanun gereği dönüşümleri yapılan okulların, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi dolayısıyla norm kadro fazlası haline gelen ve durumlarınauygun bir eğitimkurumu yöneticiliğine atanamayan yöneticiler, 19 uncu maddeye göre yer değiştirmeye tabi tutulana kadar bir defaya mahsus olmak üzere kadrolarının bulunduğu okullarda bırakılır. Bu durumdaki yöneticilerin 18 inci maddeye göre isteğe bağlı yer değiştirme hakları saklıdır.”
Şeklindedir.
444 yasasıyla beraber;
Okul İlkokul yapılmışsa;
Sınıföğretmeni olan yöneticiler ile bu okulda bulunan ders gereği Din K.Ahl.B., Rehberlik, İngilizce olanların İlkokul’la ilişkilendirilmelerinde bir sorun bulunmamaktadır.
Okul Ortaokul yapılmışsa; SınıfÖğretmenleri dışındaki branşlarda olan yöneticiler ortaokula ilişkilendirilebilmektedirler.
Bu okullara ilişkilendirilen yöneticilerden; normun düşmesi nedeniyle norm fazlası olanlar yönetmeliğin 22.maddesine göre ;
– İki yıl daha bu görevlerinedevam edebilirler,
– Norm fazlalarıyla beraber yer değiştirebilirler,
– Üç yıllarını doldurdularsa isteğe bağlı yer değiştirme isteyebilirler.
Bu okullara ilişkilendirilemeyenler: ( yani Sınıf Öğretmeni olan yöneticinin okulu Ortaokul yapılmışsa…)
Bu durumda Geçici Madde 2- devreye girecek ve bu yöneticiler valilikler tarafından halen bulundukları okula (İlköğretim iken ilkokul yada ortaokul yapılan okullara) ilişkilendirileceklerdir.
MEB bu kararı geçen yıl almış olsa idi daha az sorun yaşanacakken şimdi sorunu büyütmüştür. Çünkü: bu okullara bazı illerde atamalar (soruşturma ya da başka nedenlerle…) yapılmıştır. Bu nedenle de norm fazlalığı ortaya çıkabilecektir.
Bu durumda olan yani o okula yönetici olarak atanma şartını yönetmeliğin 5.maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereği taşımayanlar mevcut okullarında devam edeceklerdir.
Yönetmelik “kadrolarının bulunduğu okullarda bırakılır.” Dediğinden bu yöneticiler 5.maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ne dayalı olarak norm fazlası değillerdir. Eğer okulun kadrosu düşmüşse yada kadrodan fazla yönetici varsa o zaman Ek-1’e göre norm fazlası yönetici belirlenecektir.
Bu noktada idareler istekli olanların başvurularını alarak da çalışma yapabilirler…
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Yazının Memurlar.Net’teki Linki İçin TIKLAYINIZ...
2012-2013 öğretim yılı başında birbirine yakın 2 okul ilkokul ve ortaokul olarak kesin dönüşüm gerçekleşti. Öğrenciler sınıfı itibari ile ilkokullara veya ortaokullara aktarıldı. Aynı şekilde öğretmenler de branşları itibarı ile dönüşen okullara aktarıldı. Ancak ortaokulun yöneticileri branş olarak sınıf öğretmeni, İlkokulun yöneticileri ise alan öğretmeni olduğumuz halde, yönetmeliği 5. Mad.1/C bendine göre atama branşına göre norm fazlası durumunda olduğumuz halde neden hala normumuza uygun okullara atanmadık? Neden bekletiliyoruz? Kaldı ki yöneticileri bu durumda olan başka okul da yok. Açıklama getiril ise önümüzü görerek çalışmalarımızı sürdürmemizin önemi de ortaya çıkacaktır.
Gerek 22. madde, gerek ise geçici 2. madde norm fazlaları bulundukları yerde bırakılır demiyor. Normu ile ilişkilendirilemeyenler yerinde bırakılır diyor. sanki bu şart yokmuş gibi 5. 1/C bendine göre hiç kimse norm fazlası olmuyor, yerinde bırakılır mı diyor? Bu ne biçin ifade? yönetmeliğin 5. 1/C bendi, 22. madde ve geçici 2. madde hiç bir anlam ifade etmiyor da bazı iller bunların özeti olarak “her okulda mevcut yöneticiler için bulundukları okula yeniden bir atama kararnamesi çıkarılsın” anlamı çıkarılmışçasına her yöneticiyi okuluna yeniden atamış. İşin doğrusu özetle :
1-Yönetmeliğin 5.1/C bendine göre ortaokula dönüşen okuldaki sınıf öğretmeni branşındaki yöneticiler ilkokullara, tersine ilkokullardaki alanı branş öğretmenliği olan yöneticiler ortaokullara atanacaklar.
2-Bu atama imkanlar ölçüsünde gerçekleştirilirken branşına uygun okul bulunmayanlar bir defaya mahsus bulundukları okulda göreve devam edeceklerdir. Yorumların çoğu sanki yönetmeliğin 5, 22 ve geçici 2. maddesi hiç yokmuş ve yönetmeliğin gizli bir satırında -her yönetici için yeni bir kararname çıkarılacak, iş bitecek- diye gizli bir madde varmışçasına yapılıyor. Aksi takdirde norm fazlası, normu ile ilişkilendirme tanımları neyi ifade ediyor?
1-